Zacharias Ince start Metaal Recycling Zwolle

vrijdag, 11 september 2020

De Schrootkrant schreef al over Metaal Recycling Twente (MRT) uit Enschede. Zacharias Ince werkt al jaren voor dit bedrijf en gebruikt nu zijn kennis en ervaring om een nieuw bedrijf in Zwolle te starten: Metaal Recycling Zwolle (MRZ).

Het familiebedrijf Metaal Recycling Twente is ontstaan in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Al op vijftienjarige leeftijd startte de huidige directeur Martin Titsing in het bedrijf. Zes jaar later nam hij de leiding van vader Bauke over. In 2014 is het bedrijf uitgebreid middels nieuwbouw. Een modern terrein van 20.000 vierkante meter is hiervan het zichtbare resultaat. Tevens is er een 100 meter lange laad- en loskade voor aan- en afvoer via het water.

De klantenkring van MRT bestaat uit particulieren en bedrijven. De medewerkers van MRT zorgen voor een snelle en correcte afhandeling. Hierbij staan servicegerichtheid en klantvriendelijkheid voorop. Dit bedrijfsmodel past men ook toe in Zwolle.

Bijspringen waar het nodig is

‘Zolang er mensen zijn, zal er afval zijn’, zegt Zacharias Ince van Metaal Recycling Zwolle. Ince werkt momenteel ook nog fulltime voor Metaal Recycling Twente. Hij maakt zich dus niet druk over de toekomst en ziet het als een uitdaging om de jonge vestiging uit te bouwen tot een grote speler op de markt. Per 1 september staat een jong team van vier personen klaar voor de klant. Ince is verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Je zou hem in moderne termen een sociale leidinggevende kunnen noemen. ‘We doen het werk samen, dus ik spring bij daar waar het nodig is.’

Zacharias startte zijn carrière in het metaal zo’n vijftien jaar geleden bij Intermetals BV/GMBH. Toen de Duitse vestiging in 2012 werd verkocht ging dit bedrijf over in Metaal Recycling Twente. ‘Het werken in het oud-ijzer is divers en daardoor is geen enkele dag saai’, vindt hij. ‘Het is machtig om grote projecten binnen te halen waarvoor je veelal moet reizen naar het buitenland. Dit maakt het werken in het oud-ijzer bijzonder en speciaal.’

Metaal Recycling Zwolle

In Zwolle kwam het terrein aan de Graham Bellstraat 25a beschikbaar. ‘Een mooie kans om te starten met een nieuw bedrijf’, aldus Ince. Het jonge bedrijf onderscheidt zich door het hanteren van goede prijzen. ‘Door mijn jarenlange ervaring ken ik de markt goed’, aldus de professional, die er geen punt van maakt om alle ontwikkelingen goed te blijven volgen.

De locatie in Zwolle is ruim: 10.000 vierkantte meter met een grote hal van 1000 vierkante meter waar het metaal snel kan worden geladen of gelost. Momenteel rijden er een kraan en een heftruck rond op het terrein om de werkzaamheden te bespoedigen. Op het terrein staat een weegbrug van 70 ton en 14 meter lang. Metaal Recycling Zwolle kan iedere combinatie aan.

Milieuvriendelijk

Het personeel is geschoold om op een milieuvriendelijke manier te werken. Als een klant het terrein op komt rijdt deze de weegbrug op en meldt zich op kantoor. Er wordt gevraagd wat de klant heeft te lossen en de klant wordt doorverwezen naar de juiste plek op het terrein waar het oud ijzer of metaal kan worden gelost. Het personeel op het terrein helpt hierbij. Vervolgens kan de klant terugrijden naar de weegbrug. Er wordt terug gewogen en het gewicht wordt geregistreerd.

 

Op basis van het verschil en de geloste materialen wordt de prijs uitbetaald. Metaal Recycling Zwolle voldoet aan de juiste certificering. ‘Deze keurmerken zijn belangrijk, omdat het klanten laat zien dat ons bedrijf volgens de juiste richtlijnen werkt.’ Zo werkt MRZ ook met Weelabex gecertificeerde bedrijven.

Naast oud ijzer en metalen kunnen ook accu’s ingeleverd worden. Hiervoor zijn afgesloten milieubakken beschikbaar waarmee een milieuvriendelijke behandeling van het afval is gegarandeerd.

Containers

Tevens heeft men een vrachtwagen voor het vervoer van containers. Containers kunnen worden ingezet in vele formaten van 1 kuub tot 50 kuub. Er zijn open containers of afgesloten containers met klep of deur beschikbaar. Een belletje is voldoende om een afspraak te maken voor het plaatsen van een container, indien nodig kan deze binnen 24 uur weer worden opgehaald. Hierbij krijgt de klant advies op maat. Het plaatsen van containers is een vak apart! We denken altijd mee met de klant, zodat overlast van de geplaatste container wordt beperkt voor klant en omgeving.

Zwolle

De grote stad Zwolle gelegen aan het Zwarte Water en de Overijsselse Vecht is vanuit het gehele land goed bereikbaar. Een ideale locatie voor een startende oud-ijzerhandel. Zwolle is ontstaan op een dekzandrug (suol). Er was een natuurlijke hoogte op de rand van waterwegen ontstaan. Dit maakte dat het een logische plek was om te gaan wonen.

Zwolle was in de tachtigjarige oorlog een roerige plek waar facties nogal eens van partij veranderden. Toch bleef de stad ‘Staats’ tijdens Parma’s negen jaren. Later was Zwolle de belangrijkste militaire basis van waaruit Overijssel en Gelderland werden heroverd. De 17e eeuw wordt ook wel eens de eeuw van staal genoemd, vanwege het vele oorlogsgeweld. Die tijd is nu niet meer, de concullega’s uit Zwolle geven mekaar ruimte. ‘Als je een ander wat gunt, komt hier ook weer wat voor terug’, aldus Ince. ‘De contacten zijn goed en dit wil hij graag zo houden.’

Samenwerkingsverband

Met buurman RKR Recycling is een samenwerkingsverband opgezet. ‘RKR is gespecialiseerd in katalysatoren. Per week worden er zo’n 20.000 verwerkt. Daarnaast heeft men een eigen laboratorium waar speciale metalen, zoals onder andere keramiek en monoliet worden onderzocht. MRZ is gespecialiseerd in ijzer en metalen en zo kunnen de buren profiteren van elkaars kennis en expertise. Daarnaast huurt MRZ een gedeelte van het terrein dat RKR zelf niet gebruikt. Zoals het spreekwoord al zegt: Beter een goede buur, dan een verre vriend!’

Ince besluit: ‘We gaan zo goed mogelijk ons best doen en zien de toekomst met vertrouwen tegemoet!’

Advertentie