Verkleinen van warmtewisselaars bij DDM

donderdag, 26 maart 2020

Met behulp van een Echidna zaag voorzien van een slijpschijf verkleint de firma DDM uit De Meern hun warmtewisselaars. Om het werken met snijbranden te minimaliseren past het bedrijf deze techniek toe.

De achterliggende redenen voor deze werkwijze zijn: veiliger werken, minder manuren, minder blootstelling van de arbeider aan schadelijke dampen, rook, vuurspetters, trillingen, fijnstof. Vaak stellen de opdrachtgevers van DDM het erg op prijs wanneer men een werkmethode voorlegt, die veiliger is dan de huidige werkmethode.

Door de arbeider zoveel mogelijk weg te halen van de werkplek met gevaarlijke werktuigen wordt de kans op ongevallen/incidenten zoveel mogelijk verkleind. De warmtewisselaars worden veelal voorzichtig gedemonteerd uit (petro)chemische fabrieken, op een apart voorziene schrootplaats wordt vervolgens deze slijptechniek toegepast op een 8T midikraan.

Spontane ontbranding

Soms bevatten de warmtewisselaars restproducten, die tijdens het bewerken met een snijbrander vaak hinderlijke rook veroorzaken, spontane ontbranding van het mogelijke restproduct en daardoor ook schadelijke dampen. Als men dit kan minimaliseren, is zo’n opdrachtgever erg tevreden door de inspanning die de contractor hiervoor levert. Tevens kan deze techniek dan gebruikt worden als maatstaf voor toekomstige projecten.

Deze techniek werkt trouwens niet alleen bij warmtewisselaars, maar geldt ook voor andere objecten die men moeilijk kan verkleinen in de branche van recycling. Denk daarbij aan allerlei zaken, die te lastig of onmogelijk zijn voor een schrootschaar zoals: scheepskettingen en -/schroeven, dikwandig materiaal (buizen, profielen, plaat), coils met opgerolde staalplaat, restanten van gietijzer onderuit de oven en hoogspanningskabel.

Een video van deze slijptechniek is te bekijken op het Youtube kanaal van ARVI: https://www.youtube.com/user/ARVI40/videos.

Advertentie