Topsport is teamsport

donderdag, 27 juni 2019

De opstelling van machines op een werf heeft grote gelijkenissen met de opstelling op een voetbalveld. Het is een kwestie van de juiste talenten, op het juiste moment op de juiste plaats. Net als bij een goed opgebouwd team heb je enkele spelers nodig op het middenveld die zowel in de achterhoede als in de spits een belangrijke bijdrage kunnen leveren. De Liebherr LH 26 is zo’n breed inzetbare speler!

Op schrootbedrijven van groot tot klein kan de machine het grootste deel van de werkzaamheden voor zijn rekening nemen. Uitgangspunt hierbij is de 110 kW (150 pK) Liebherr motor die in nauwe en goed afgestemde samenwerking met de Liebherr hydraulische pomp garant staat voor een hoog en continu hydraulisch vermogen (350 bar en 390 liter/minuut)

Dit hydraulisch vermogen kan langdurig en goed doseer baar ter beschikking gesteld worden aan de gemonteerde hydraulische aanbouwdelen. De keuze daarin is enorm waardoor voor elke bewerking de meest efficiënte manier van werken gebruikt kan worden. Door middel van het Liebherr toolcontrol menu is het na het wisselen van het aanbouwdeel: 1 druk op de knop en de optimale en persoonlijke instellingen van de machinist zijn direct beschikbaar.

Voorbeelden uit de praktijk

We zijn op bezoek in Kampen bij Hoeben Metalen BV een goed voorbeeld van de brede inzetbaarheid van de LH 26 en de rol die de machine binnen het grotere geheel invult. Als we aankomen staat de machine in de achterhoede de bewerkelijkere en tijdrovende klussen te doen. In dit geval: Wielen demonteren van vrachtwagen assen. Met de sorteergrijper worden ze van de naven af getrokken en als grote sjoelstenen opgestapeld.  De kale assen gaan als bundel naar de volgende verwerkingsstap maar nu zonder het lastige rubber.

Alles kunner

Nog geen 5 minuten later duikt de machine weer op maar nu uitgerust met een schrootschaar. Een bewerkelijke scheepssectie met veel betimmering en andere kajuit-materialen wordt netjes uit elkaar gepuzzeld. Door de lange en volledig te strekken giek kan de machine op afstand staan en vanuit de hydraulisch verstelbare cabine is het zicht op het werk fenomenaal. 

Het schip wordt vanuit meerdere hoeken aangevallen en letterlijk kaal geplukt. Diverse soorten materiaal worden rondom weggelegd tot het tijd wordt om deze af te voeren. Om de gewenste hoge kwaliteit te bereiken wordt hierbij nog een ander hulpmiddel toegepast: Een volledig hydraulisch aangedreven magneet. Als een grote metaal-stofzuiger bewegen machine en de hydraulisch aangedreven magneet zich boven het oppervlak. Metaal gaat mee, stof en ander vuil blijft achter.

Als metaal handelaar moet je letterlijk van alle markten thuis zijn. De diversiteit aan materialen die tussen de metalen zit, is enorm. Kunststoffen, steen, textiel en hout in allerlei kwaliteiten. Soms her te gebruiken maar meestal hinderlijke vervuilingen die iedere keer een andere aanpak vereisen. De oplossing: Hydrauliek en innovativiteit, onuitputtelijk mist ze hand in hand gaan.

Diverse uitvoeringen en terugverdientijden

Er zijn talloze systemen en aanbouwdelen leverbaar maar afhankelijk van het gekozen snelwisselsysteem en koppelsysteem voor de leidingen kan er ook onder druk gewisseld worden. Bij de meest uitgebreide uitvoeringen zoals het Liebherr Likufix systeem zelfs vanuit de cabine. Bij veelvuldig wisselen bijvoorbeeld bij afwisselende sloop- en sorteerwerkzaamheden op een locatie heeft dit grote voordelen.

Iedereen denkt bij het terugverdienen van deze duurdere systemen aan de tijdsbesparing echter de grootste besparing komt uit een hele andere hoek. Hoe makkelijker er gewisseld kan worden hoe eerder en hoe meer er gewisseld wordt. Doordat er niet onnodig land doorgewerkt wordt met een minder geschikt aanbouwdeel maar er meteen wordt gewisseld neemt de  slijtage van aanbouwdelen enorm af. Knippen, sorteren, magneten, zagen en overslaan alles gaat naadloos in elkaar over.

Vooral bij de sloop en verwerking van machines waarbij allerlei materialen en constructies elkaar afwisselen is dit een groot voordeel. De demontage verloopt nauwkeuriger, de kwaliteit van de vrijkomende materiaal stromen is hoger en daardoor dalen de aftrekpercentages in verband met vervuiling. Kortom: winst op meerdere vlakken en meer dan tijdswinst alleen!

Als het beste gereedschap is uitgedacht, gemaakt en gemonteerd komt het op de menselijke factor aan. Het benutten van het talent bij het doseren van kracht en uithoudingsvermogen. Dat zit hier wel goed! De machinist is volledig vertrouwd met de machine en het gebruik van de aanbouwdelen. Aan het einde van de middag zijn alle assen verwerkt en het schip weer een heel stuk kleiner. Met de juiste combinatie van mens en machine kan men letterlijk bergen verzetten.

Voor meer informatie zie: www.wynmalenhausmann.nl. Met dank aan: www.hoebenmetalen.nl.

 

 

Advertentie