TOMRA deelt inzichten tijdens tweedaags event

maandag, 11 december 2017

TOMRA heeft een wereldwijde conferentie georganiseerd voor experts uit de recyclingbranche, klanten en media om samen ideeën voor de toekomst en baanbrekende technologieën voor vandaag te onderzoeken.

TOMRA Sorting Recycling organiseerde op 10 en 11 oktober een wereldwijde conferentie om inzichten te delen van toonaangevende experts op het gebied van recycling en afvalbeheer en om de doorbraken van het bedrijf in sensorgebaseerde sorteermachines te demonstreren. Met het thema 'Future Perspectives in Recycling' werd tijdens het tweedaagse evenement in Duitsland een reeks presentaties en groepsdiscussies gehouden in het Rhein-Mosel Congress Centre in Koblenz. De technische demonstraties vinden plaats in het Test Center van TOMRA op het Europese hoofdkantoor in Koblenz. De deelnemers bestonden uit een internationale mix van marktleiders, vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en leden van de gespecialiseerde media.
Tom Eng, Senior Vice President en hoofd van TOMRA Sorting Solutions, Recycling, merkte op: ‘Door een aantal van de meest deskundige experts op het gebied van recycling en afvalbeheer bij elkaar te brengen, stimuleerde deze conferentie een fantastische uitwisseling van ideeën. Afgevaardigden kregen nieuwe inzichten in alles, van hoogstaande milieu-idealen tot technische praktisch-heden. We zijn verheugd dat we zoveel sterke positieve feedback hebben ontvangen. Veel deelnemers vertelden ons dat ze het evenement informatief en inspirerend vonden.’

Hoogtepunten
Een van de hoogtepunten van het congres was de reeks presentaties en vraag-en-antwoordsessies gericht op de circulaire economie - van bijzonder belang in een tijd waarin de milieuverantwoordelijkheid van retailmerken een steeds grotere invloed hebben op de aankoopbeslissingen van consumenten. Helga Vanthournout, Senior Expert bij het McKinsey Centre for Business and Environment, vertelde over de impact van de circulaire economie op het bedrijfsleven; George Kremlis van het directoraat-generaal Milieu van de Europese Commissie presenteerde een EU-actieplan voor de circulaire economie; en Tom Eng gedeeld advies over het bereiken van gereedheid voor de circulaire economie.
Congresbezoekers verwelkomden ook de mogelijkheid om twee opmerkelijke technische innovaties in actie te zien in het TOMRA-testcentrum: de nieuwe AUTOSORT LASER heeft het mogelijk gemaakt om dun, dik of ondoorzichtig glas te scheiden van Municipal Solid Waste (MSW), om de stortkosten te helpen verlagen en creëer extra inkomsten door het herstel van verkoopbare producten; en de aanwezigen kregen een exclusieve preview van AUTOSORT BLACK, de eerste machine die in staat is zwarte plastic verpakkingsmaterialen te sorteren, wat zal helpen bij het voldoen aan steeds strengere sorteer- en recyclagequota. BLACK wordt begin 2018 op de markt gebracht.
Presentaties en discussies over de grotere kwesties van de circulaire economie werden bijgewoond door alle deelnemers aan de conferentie. Vervolgens werden de bezoekers in twee groepen geschieden. Een groep had de focus op verspilling, de andere op metaal. Zodoende konden alle deelnemers demonstraties bijwonen over de toekomstige uitdagingen voor hun specifieke specialisaties.

Nieuwe sorteeroplossingen
Een van de twee belangrijkste technische innovaties in het testcentrum was de AUTOSORT LASER, een op sensoren gebaseerde sorteermachine die gebruik maakt van lasertechnologie. Bezoekers van het congres kregen te zien hoe de laser-sorteertechnologie van het nabij-infrarood (NIR) van Laser zorgt voor sorteerstabiliteit en het mogelijk maakt om glas te scheiden van transparante polymeren, die in toenemende mate worden gebruikt in voorwerpen zoals spuiten, aanstekers en baby- en cosmetische flessen.
De andere belangrijke technische innovatie, het gecombineerde gebruik van de AUTOSORT- en AUTOSORT BLACK-machines, maakt het mogelijk om waardevolle zwarte polymeren uit verpakkingsmaterialen terug te winnen. Terwijl sensorgestuurde sorteringstechnologie op basis van NIR-detectie geen zwarte kunststoffen kan detecteren of onderscheiden, kan de zwarte plastic sorteerder verschillende polymeren sorteren, zoals zwart PE, zwart PP, zwart PET en styreen. Om dit proces mogelijk te maken, herstelt de AUTOSORT-machine eerst de waardevolle zwarte plastic materialen, die normaal deel uitmaken van reststromen, om een zwarte enkele stroom te creëren.
Een andere kunststof recyclingsmachine, de AUTOSORT FLAKE, werd ook gedemonstreerd in het testcentrum. Door kleurdetectie en verbeterde materiaalinformatie te combineren op kleur en materiaal op hetzelfde moment, brengt deze machine nieuwe standaarden voor uiterst nauwkeurige sortering op de markt.

Metaalsortering
Op het gebied van metaalsortering werden demonstraties gegeven van de X-TRACT- en COMBISENSE-machines. Deze toonden hoe gecombineerde sensorgebaseerde technologieën het sorteren en de daaropvolgende verkoop van zorba (versnipperde non-ferro schroot) rendabeler maken. Door Zorba door een röntgenstralen-transmissie te leiden om aluminium van zware metalen te scheiden, werkt X-TRACT met een dergelijke hoge precisie dat aluminiumzuiverheden van 98-99 procent behaald kunnen worden. Van de resterende zware metalen sorteert COMBISENSE waardevolle fragmenten van koper, messing en grijze metalen.

Service
Om duurzame doelen te bereiken, zal de circulaire economie niet alleen afhangen van ultraefficiënte recyclingmachines, maar ook van de bedrijven en mensen die ze produceren en onderhouden. Dit was het onderwerp van een presentatie door Peter Geisler, Service Director Recycling, die de titel 'Minimaliseren van uitvaltijden, maximaliseren van winst - het draait allemaal om de service' had gekregen. Omdat TOMRA het belang hiervan erkent, heeft het bedrijf TOMRA Care ontwikkeld, een uitgebreid pakket van diensten dat ervoor zorg dat klanten een service op maat ervaren die hen in staat stelt om een maximale ROI te behalen. TOMRA Care omvat procesadvies, systeemtesten, financiering, verzekering, opleiding van personeel en upgrades.

Conferentiebonus
Om de deelnemers aan de conferentie wat ontspanning te geven en om commercieel waardevolle netwerkmogelijkheden te creëren, bood het tweedaagse evenement ook een lunch met het OcTOMRAfest-thema, een rondleiding door bezienswaardigheden van Koblenz, een netwerkvliegdiner in het achttiende-eeuwse Electoral Palace van de stad en een diner cruise op de Rijn.

Advertentie