Sloop onderzeeboot Foxtrot van start

zondag, 2 februari 2020

De Russische onderzeeboot Foxtrot op de ontmantelingswerf van Jansen Recycling Group in Vlaardingen is op de kade gezet om gesloopt te worden. De in slechte staat verkerende Foxtrot ligt sinds 2002 in het Amsterdamse IJ en moest vanwege bestuursdwang verwijderd worden.

De 90-meter lange Foxtrot B-80 is in 1956 in Letland gebouwd en was onderdeel van de vloot van de Sovjet-Unie. In 1991 is hij door ondernemers naar Nederland gehaald, maar vandaag de dag is het onduidelijk wie de eigenaar van het schip is.  Voor de gemeente Amsterdam is het roestende schip al jaren een doorn in het oog. De gemeente Amsterdam heeft een Europese aanbesteding uitgeschreven. Deze is gewonnen door Struijk Sloop- en Grondwerken, die in samenwerking met Jansen Recycling Group en een aantal andere specialisten deze klus zal klaren.

In de huidige staat weegt de onderzeeboot circa 1.500 ton. Na binnenkomst wordt het asbest gesaneerd en het schroot gereed gemaakt om naar de gespecialiseerde ijzersmelterij van Purified Metal Company (PMC) in Delfzijl te gaan. In deze nieuwe fabriek, operationeel medio 2020, wordt vervuild staalschroot omgezet naar een secundaire grondstof, geschikt voor de staalindustrie. 

Jansen Recycling Group

Jansen Recycling Group is een van de grootste metaalrecyclers van Nederland. Op de Vlaardingse ontmantelingswerf zijn de afgelopen jaren diverse grote sloopprojecten uitgevoerd, waaronder autotransportschip Baltic Ace (2015), stalen eiland van de Pier van Scheveningen (2016) en de oude Botlekbrug (2018). 

 

 

Advertentie