Renewi ziet afvalstromen afnemen

woensdag, 1 juli 2020

Afvalverwerker Renewi ziet de afvalstromen dalen onder invloed van de coronacrisis. In Nederland nam het volume in april met vijftien procent af.

Het verwerkingsbedrijf zag vooral minder bedrijfsafval in rolcontainers verdwijnen. De volumes aan bouwafval en grofvuil hielden zich relatief beter. Ook de activiteiten in recycling hebben een tik gekregen. De prijzen liggen lager en er is minder afval voor hergebruik beschikbaar.

Mondmaskers

Het bedrijf is in Nederland de grootste inzamelaar van medisch afval. Samen met partners zorgt het voor recycling van gebruikte mondmaskers. Het in drie weken opgetuigde project is goed voor recycling van 48.000 maskers per dag.

Het concern ziet de grootste negatieve effecten van de Corona-crisis in België. Daar kelderde het afvalvolume in april met 35 procent. In mei zou een lichte opleving zichtbaar zijn. In België heeft het concern dan ook gebruikgemaakt van de mogelijkheden voor werktijdverkorting voor een deel van het personeel.

Ook dochterbedrijf in glasinzameling Maltha zag de vraag afnemen. Tevens lagen de activiteiten van Coolrec, recycler van koelkasten, op een lager niveau door de tijdelijke sluiting van twee vestigingen.

Bezuinigingsplannen

Om de terugval in resultaten te compenseren, heeft Renewi bezuinigingsplannen in uitvoering. Het bedrijf wil in het lopende boekjaar voor zestig miljoen euro besparen. Een reductie in medewerkers met een tijdelijk contract, een vacaturestop en een verbod op overwerk zijn onderdelen van een plan om de operationele kosten te beperken.

Het bestuur van Renewi heeft besloten vrijwillig loon in te leveren gedurende de periode dat Corona-maatregelen gelden. De bestuurstop kort zijn salaris met twintig procent. Topmanagers leveren tien procent in. Eventuele bonussen worden uitbetaald in aandelen, in plaats van in cash.

Prognose

De prognose voor de rest van het jaar hangt volgens het bedrijf af van de versoepeling van de maatregelen in de verschillende landen en het tempo van economisch herstel.

Renewi zegt erop te vertrouwen dat overheden vasthouden aan beleidsmaatregelen om klimaatverandering tegen te gaan. Het verwijst daarbij naar kabinetsplannen voor het verhogen van belasting op CO2-uitstoot. ‘Dat is een belangrijke prikkel voor recycling en hergebruik van materialen’, aldus het concern.

Advertentie