Raak Metals neemt Stolwerk Metaal over

zaterdag, 10 oktober 2020

Raak Metals heeft Stolwerk Metaal in Breda overgenomen. Stolwerk wil de onderneming naar een volgende fase brengen door aansluiting te zoeken bij een strategische partij. Deze strategische wens sluit naadloos aan bij de groeiplannen van Raak Metals. Met de overname van Stolwerk Metaal versterkt Raak Metals haar positie en dekking door de vestiging in Breda aan het huidige netwerk van vestigingen in Tilburg, Best en Elst toe te voegen.

Stolwerk Metaal is in 1967 opgericht en uitgegroeid tot een internationaal opererende handelsonderneming in ferro- en non-ferro metalen. De onderneming houdt zich bezig met de inzameling, sortering, verwerking en opslag van metalen die worden klaargemaakt en verwerkt tot diverse kwaliteiten, voor onder meer de export of verwerking in staalfabrieken of hoogovens. Daarnaast biedt Stolwerk Metaal onder andere containerdiensten en (on-site) demontage. Door het leveren van kwaliteit, expertise en flexibiliteit heeft Stolwerk Metaal een goede reputatie opgebouwd en is de onderneming in de loop der jaren uitgegroeid tot één van de grotere spelers op het gebied van handel in ferro- en non-ferro metalen.

Raak Metals

De geschiedenis van Raak Metals gaat ruim een eeuw terug. Raak Metals, voorheen Van Raak Metaalrecycling, is in 1916 door grootvader Van Raak opgericht. Hij liep met een handkar door de binnenstad van Tilburg, waar hij handelde in konijnenvellen, lompen, oud-papier en metaal. ‘Het was een ruige man’, vertelde Maarten van Raak, die tot de vierde generatie behoort, eerder al aan de Schrootkrant. ‘Het verhaal gaat dat hij eens per ongeluk zijn pink eraf hakte. Hij stopte deze in zijn binnenzak en werkte gewoon door.’

Jaren later kwam de handkar in de schuur te staan en begon Van Raak een groothandel in ferro en non-ferro metalen, zoals ijzer, koper, messing, kopen, zink, lood, aluminium en staal. Door de jaren heen groeide het bedrijf uit als specialist in metaalrecycling. Ook containerservice, demontage van apparatuur en inzamelen van metaalafval van particulieren behoren inmiddels tot de werkzaamheden.

Ligging aan het water

De vestiging van Van Raak Metaalrecycling aan de Ledeboerstraat in Tilburg heeft een omvang van maar liefst 35.000 vierkante meter. ‘Nog steeds zijn we erg blij met onze ligging aan het water, wat de afvoer van ijzer- en metaalschroot via schepen mogelijk maakt’, vertelt Maarten, die zelf als kleine jongen al bij het bedrijf betrokken was. ‘Elke vakantie en ieder vrij uurtje kwam ik mijn opa helpen. Roest en staal vond ik prachtig. En vooral het grote materiaal, zoals de kraan, de heftrucks en de vrachtwagens, die voor de verwerking en het transport gebruikt werden, vond ik heel indrukwekkend.’

Uitbreiding

De groei in activiteiten in metaalrecycling in de regio Eindhoven en Best gaf in 2012 aanleiding om een tweede vestiging te gaan bouwen en openen in Best. ‘Sinds 14 april 2014 is deze vestiging operationeel. Dit bedrijf heeft een oppervlakte van 3500 vierkante, inclusief een sorteerhal van 1000 vierkante meter’, vertelt Maarten, die erg blij is met de uitbreiding.

In 2018 volgde de overname van Martens Metaal in Els. Dit bedrijf heeft een expertise verworven in de demontage en recycling van transformatoren, grondkabels en stroomgeneratoren.

Fotocredits: Kees Bennema

Advertentie