Nederlandse Primeur voor Gebroeders Timmermans

donderdag, 7 november 2019

KRT, oftewel Gebroeders Timmermans, is gespecialiseerd in kabelrecycling. Door hun kennis en ervaring hebben de broers vooruitstrevende mechanische scheidingsprocessen ontwikkeld. Hun werkwijze is uniek in Europa en in de moderne fabriek worden de meest moeilijke partijen verwerkt. Het bedrijf draait zo goed dat er 24/7 wordt doorgewerkt. Betrouwbare machines zijn daarbij het uitgangspunt. Daarom besloten de broers Timmermans binnen één jaar driemaal een Fuchs aan te schaffen. Met hun nieuwste aanwinst, de MHL310F, hebben ze de Nederlandse primeur.

Met ruim zestig jaar ervaring hebben we een uitgebreide kennis opgebouwd van de verwerking en recycling van kabels en metalen, vertelt Victor Timmermans. KRT is in 1955 opgericht door de ouders van de gebroeders. De eerste twintig jaar werd vooral besteed aan de uitvoer van sloopwerken. Zo werden voor de Rijksoverheid diverse vaartuigen, zoals onderzeeboten en mijnenvegers, ontmanteld. Kabelrestanten werden eveneens verwerkt door middel van knippen, strippen en branden. Eind jaren zeventig werd bekend dat het verbranden van kabels milieutechnisch niet meer verantwoord en bovendien slecht voor de gezondheid was. KRT is toen gestart met het shredderen van kabels.

In 1990 is een tweede kabelshredder in bedrijf genomen en in het jaar 2000 hebben ze een tweede vestiging geopend op de locatie Windmolen 13 te Oud Gastel. Hier is medio 2015 een nieuwe, state-of-the-art shredderinstallatie in gebruik genomen. Op deze drie hectare grote locatie vindt voornamelijk de verwerking van de moeilijk recyclebare fracties plaats.

Dat is dé specialiteit van ons bedrijf, zegt Timmermans. ‘In de zestig jaar dat we bestaan, hebben we veel expertise opgebouwd voor het verwerken van moeilijk recyclebare fracties. Onze ruime kennis van recyclingtechnieken heeft geresulteerd in de ontwikkeling van geavanceerde shredderinstallaties, waarmee we vooroplopen in Europa.’

Fuchs MHL335F

Ook op het gebied van kranen is KRT graag koploper. Daarom werd in één jaar tijd driemaal voor Fuchs gekozen. ‘We hebben onze 310 en 335 gekocht, omdat de oude machines aan vervanging toe waren’, blikt Timmermans terug. ‘Daarna hebben we nog een 335 aangeschaft in verband met uitbreiding van ons buitenterrein. We zijn uiterst tevreden over de eerder geleverde Fuchsen. Dus wanneer de prijs klopt, dan is de keus niet zo moeilijk.’ Ook de betrouwbaarheid speelt een grote rol. Het bedrijf draait 24/7 en kan zich geen stilstand permitteren.

De MHL335F is uitgevoerd met een twaalf meter overslaggiek en een nieuwe 600 liter Fuchs grijper, die een opbrengst heeft van maar liefst 380 liter per minuut. Door deze enorme snelheid kan hij aan de gevraagde overslagcapaciteit voldoen. Voor de aandrijving is zuinige 4.1 liter Deutz motor verantwoordelijk. De standaard compleet gescheiden- en separaat opgestelde koelers dragen er zorg voor dat de machine optimale koeling krijgt. Door deze opstelling zijn de koelers als gewenst in stoffige omstandigheden zeer goed te reinigen. Door de optimale koeling wordt er tijdens het draaien met de machine zeer weinig gebruik gemaakt van de koelvans waardoor naast een zeer laag geluidniveau ook het brandstofverbruik uiterst laag is.

 

MHL310F

Voor het lichtere werk, zoals het vullen van de productielijnen, zochten de broers een kleinere machine met een gunstig verbruik.’ Van der Spek leverde het bedrijf de spiksplinternieuwe Fuchs MHL310F als demonstratiemodel. De broers waren zo tevreden dat ze binnen twee dagen besloten om de machine te kopen. ‘De 310 is niet te groot, wendbaar, mobiel en snel en heeft een gunstig verbruik. We zijn er heel tevreden mee.’

De 310 is uitgerust met een DEUTZ motor 85 kW turbo diesel met 4-cilinders, een Linde verstelpomp met brandstof besparende debietregeling, een uitschakeling van het hydraulisch systeem als het oliepeil te laag is en een hydraulisch werkende joystick-functies. De giek en lepelsteel hebben een reikwijdte van 9,0 meter.

 

Advertentie