Metaalhandel J&B Pruymboom breidt uit

zaterdag, 10 oktober 2020

In de bosrijke Kempen in het zuiden van Nederland ligt het plaatsje Reusel waar Metaalhandel J&B Pruymboom is gevestigd. Men heeft besloten te verhuizen naar een nieuwe locatie aan de Denestraat 2-W. Het bedrijfsterrein wordt binnenkort uitgebreid met 1500 vierkante meter en daarnaast is er geïnvesteerd in een nieuwe knipschaar.

Het Brabantse dorp is de hoofdplaats van de gemeente Reusel-Mierden en heeft ruim 8600 inwoners. Het dorp ligt vlak bij de Belgische grens in de buurt van de steden Turnhout en Eindhoven. Reusel heeft een lange historie, de woonkern stamt vermoedelijk uit de zevende eeuw. Tijdens carnaval wordt het dorp Narrendonk genoemd. De bijnaam voor de Reuselaars is vermoedelijk door de dorpsbewoners zelf verzonnen en is een samenvoeging van: ‘naar Arendonk’. Reusel ligt namelijk aan de weg naar het ‘Belgische’ Arendonk.

J&B Pruymboom

Het familiebedrijf J&B Pruymboom is zo’n vijfenvijftig jaar geleden opgericht door Jan Pruymboom. Jan zag kansen om in het dorp in het natuurgebied De Kempen een goede boterham te verdienen in de oud-ijzerhandel. Hij ging met paard en wagen langs de weg en verzamelde overal oud-ijzer. Jan werd een bekende verschijning in de Kempen en wist daardoor een goede naam op te bouwen.

Na verloop van tijd kwam Pruymboom terecht op het woonwagenkamp te Reusel, waar hij op een stuk terrein zijn bedrijf verder uitbreidde met behulp van zoon en schoonzoon. Bertus hielp zijn schoonvader regelmatig op het bedrijf en kreeg al snel het oud-ijzervirus te pakken. Er is nog geen vaccin uitgevonden dat Bertus van dit virus kan afhelpen.

Familiebedrijf

Zo’n zeventien jaar geleden namen Bertus en Jokertje het bedrijf van Jan over. Jokertje stond als jongen van acht al met zijn vader auto’s te pletten. Vader ontdeed alles van de onderdelen en dan stampte Jokertje de auto’s in mekaar. J&B Pruymboom is een echt familiebedrijf.

Kempenaren staan bekend om hen ondernemingszin en arbeidsmentaliteit. In deze geest hebben Bertus en Jokertje het bedrijf weten uit te bouwen tot een solide oud-ijzerhandel. Er kwam behoefte aan een bedrijfsterrein waar meer ruimte is en waar een grotere capaciteit kan worden verwerkt.

Eén van de mooiste werven

Sinds 1 augustus van dit jaar is J&B Pruymboom gevestigd aan de Denestraat 2-W te Reusel. Op het industrieterrein Kleine Hoeven. Dit industrieterrein ligt op het kruispunt van de N269 richting Tilburg en N284 richting Turnhout en Eindhoven. Een ideale locatie voor lokale ondernemers. Het bedrijfsterrein wordt binnenkort uitgebreid met 1500 vierkante en daarnaast zijn er nog diverse investeringen gedaan om het bedrijf volledig up-to-date te krijgen.

Sinds de opening is er een flinke stroom van oude en nieuwe klanten opgang gekomen, vertelt Pruymboom. ‘De eerste reacties van klanten en kenners zijn ook lovend.’ KH metals omschrijft de locatie als een top-10-locatie. Veel klanten vinden de locatie supermooi! Het terrein is toegankelijk, je kunt gemakkelijk op en af rijden. Het terrein is overzichtelijk, waardoor de klanten snel zien waar ze moeten zijn voor lossen of laden. Mocht je een keer niet lekker uitkomen met je aanhangwagen, dan is er ruimte om te manoeuvreren. ‘Dat is wel eens anders geweest!’, aldus Bertus.

De gang van zaken

Jokertje zit ook nu nog elke dag op de kraan. Hij zorgt voor het laden en lossen van partijen. Hij is de rots in de branding waar het bedrijf op draait. Bertus houdt zich bezig met het leggen van klanten- contacten en is vaak op pad met de vrachtwagen. Verder richt hij zich op de administratieve kant van de zaak.

Wanneer klanten het terrein oprijden kunnen ze zich melden op kantoor. Er wordt gevraagd wat men komt brengen. Ze worden dan verwezen naar dat deel van het terrein waar het betrokken product kan worden gelost. Bij twijfel kunnen de aangebrachte borden worden gecheckt.

Nieuwe weegbrug

Op de nieuwe 70-tons weegbrug wordt het gewicht gewogen. De weegbrug is achttien meter lang en kan iedere levering goed aan. Het gewogen gewicht wordt geregistreerd in de computer. De klant rijdt verder en rijdt naar dat deel van het terrein waar kan worden gelost. Indien nodig wordt de klant geholpen bij het lossen. Na het lossen rijdt de klant weer naar de weegbrug en wordt gewogen. Het verschil plus de prijs die er staat voor het metaal bepaalt wat een klant krijgt uit betaald.

Dit is waarom Bertus zo geniet van het werken in het oud ijzer. ‘Je hebt veel contacten met mensen, de gesprekken kunnen over van alles gaan. Daarnaast is elke partij weer anders en is er heel veel mooie handel.’

Het bedrijf stalt gratis containers bij bedrijven en particulieren. Via de website https://www.jbpruymboom.com/ kan voor brengen en halen een afspraak worden gemaakt. De containers zijn in alle formaten te krijgen en zijn vloeistofdicht.

De toekomst

Bertus verwacht dat het bedrijf zich meer en meer zal moeten richten op capaciteitsvergroting. ‘Met betere machines kun je meer en sneller verwerken. De klant wil deze service en je drukt er de kosten mee.’ De branche krijgt meer en meer te maken met nieuwe regels, weet hij. ‘Hergebruik van oud-ijzer is goed voor het milieu. Je zult als bedrijf je snel moeten aanpassen aan nieuwe ontwikkelingen, waarbij je oog moet houden voor behoud van winstmarges. Al met al een flinke uitdaging.’

De ontwikkelingen op de markt en de prijzen voor oud-ijzer worden door Bertus en Jokertje nauwkeurig gevolgd. Zodat de klant altijd een eerlijke prijs krijgt. Tenslotte moet de goede naam die vader Jan ooit heeft gerealiseerd behouden blijven op de lange termijn. De ondernemers zien de toekomst zonnig tegemoet. Geboren in het Kempense land is hard werken hen met de paplepel in gegoten. Echte Narrendonkers geven nooit op!

Advertentie