Meer e-waste inzamelen door aantrekkelijke regeling

vrijdag, 20 mei 2022

Sinds begin 2022 is er een regeling voor metaalrecyclers om de goede verwerking van Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparatuur, ook wel e-waste, te stimuleren. Dat zijn alle apparaten die werken met een stekker of op een batterij. Deelnemende metaalrecyclers ontvangen van Stichting OPEN een vergoeding van 125 euro per ton ingezamelde e-waste en gescheiden afgifte daarvan aan deelnemende CENELEC-gecertificeerde verwerkers, bovenop de metaalwaarde.

 

Het is in het belang van een duurzame en circulaire samenleving dat apparaten na gebruik op de juiste manier wordt verwerkt. Dit doel kan alleen worden bereikt als metaalrecyclers de ingezamelde e-waste afgeven voor verwerking aan elektronicaverwerkers met een CENELEC-certificaat. De medewerking van metaalrecyclers is dus cruciaal en daarom is deze Stimuleringsregeling e-waste in het leven geroepen. Hiermee worden inzamelaars financieel beloond voor elke ton e-waste die op de juiste manier wordt geleverd aan een verwerker.

 

Hoe werkt de regeling in de praktijk?

De Basis

•             Metaalrecyclers kunnen meedoen als ze volgens hun vergunning e-waste mogen inzamelen en als ze voldoen aan de eisen van het MRF-Keurmerk of vergelijkbaar.

•             Die bedrijven kunnen zich aanmelden bij Stichting OPEN en tekenen een contract met Stichting OPEN.

 

Afgifte en betalingen

•             De inzamelende metaalrecyclers houden de e-waste gescheiden en zij geven het materiaal af aan de CENELEC-verwerker die deelneemt aan de regeling. Deze staan op de website van Stichting OPEN.

•             De verwerker betaalt de metaalwaarde uit aan de afgevende metaalrecycler. 

•             De verwerker rapporteert het ontvangen gewicht e-waste aan Stichting OPEN.

•             Stichting OPEN betaalt 125 euro per ton aan de metaalrecycler die het materiaal heeft afgegeven.

 

Meedoen aan de regeling

Metaalrecyclers die lid zijn van de MRF en die e-waste volgens hun vergunning mogen inzamelen kunnen meedoen aan de regeling. Ook bedrijven die geen lid zijn van de MRF kunnen meedoen, maar dan moeten zij aantoonbaar voldoen aan de eisen van het MRF-Keurmerk (www.mrf.nl/keurmerk).

 

Wil je meedoen en heb je nog geen keurmerk? Dan kun je hiervoor contact leggen met één van de op de MRF-site vermelde certificerende instellingen, die gaat toetsen of je bedrijf voldoet aan de eisen. Je kunt dan direct al starten met het leveren van e-waste aan deelnemende CENELEC-verwerkers. Na een succesvolle audit door de certificerende instelling krijg je met terugwerkende kracht de vergoeding uitbetaald.

 

De deelnemende certificeerde instellingen zijn gepubliceerd op de MRF-website daar vind je ook informatie over het MRF-Keurmerk. Als alternatief wordt ISO9001 en ISO14001 toegestaan mits het bepaalde in hoofdstuk 4.6 van het MRF-Keurmerk (AEEA) in de scope is opgenomen. Een alternatief is NEN-norm NVN-CLC / TS 50625-4.

 

Niet vergund voor inname van e-waste en toch gebruik maken van de regeling.

Metaalrecyclers die niet zijn vergund om e-waste in te leveren, maar dit toch soms tussen aangeleverd schroot aantreffen, kunnen in aanmerking komen voor de Stimuleringsregeling. Voorwaarde hiervoor is in ieder geval dat het e-waste onbeschadigd apart wordt gehouden.

Veel soorten e-waste doen mee

Het gaat bij deze regeling om grote apparatuur (groter dan 50 cm zoals een wasmachine, vaatwasser, droger, cv-ketel, grote ventilator en boiler) en kleine apparatuur (gelijk aan of kleiner dan 50 cm zoals een stofzuiger, magnetron, haardroger, koffiezetapparaat en waterkoker). Let op: koel/vries, zonnepanelen, televisies, lampen en ICT-apparatuur vallen buiten de regeling. Het complete overzicht van de apparatuur staat op de website van Stichting OPEN.

 

Schrootstromen apart houden

Steeds meer elektrische apparaten bevatten lithium-ion batterijen en het is daarom belangrijk om deze apparaten uit de andere schrootstromen te houden, vanwege het brandgevaar dat hierbij ontstaat. Hoe sneller deze apparaten apart worden gehouden en niet beschadigd raken, des te lager is het risico op brand.

 

Licht beschadigde apparatuur kan ook

Een deukje is geen probleem. Waar het vooral om gaat, is dat de essentiële componenten niet uit het apparaat zijn verwijderd en depollutie van gevaarlijke stoffen mogelijk is. Dit is niet mogelijk als apparaten geplet en/of gecrushed zijn.

 

Aanmelden en betaling

Meld je aan via info@stichting-open.org, zodat wij daarna met jou de registratie in orde kunnen maken. Je kunt met een paar eenvoudige stappen het contract voor deze regeling inzien en ondertekenen. Daarna kan je e-waste leveren aan de deelnemende verwerkers. Je ontvangt maandelijks een factuurvoorstel van Stichting OPEN. Indien akkoord, stuur je een factuur aan Stichting OPEN en wordt de vergoeding automatisch overgemaakt op je bankrekening.

 

Meer weten

Heb je nog vragen, neem dan contact op met Marijn van der Maesen (telefoon: 06 509 601 26), die namens Stichting OPEN en in overleg met de MRF de communicatie over de regeling verzorgt. Of stel je vraag aan Marijn via info@stichting-open.org. Mailen met de MRF kan ook: mail@mrf.nl.

Advertentie