Liebherr LH 60 material past uitstekend bij Hoeben Metalen

donderdag, 7 november 2019

Samen sterk! De rode draad en visie bij Hoeben Metalen in Kampen laat zich niet beter samenvatten. Kort en krachtig zeggen waar het echt om draait! Zonder fratsen samenwerken en elkaar aanvullen. Daarom werd gekozen voor de Liebherr LH 60 material handler.

Op basis van de jarenlange samenwerking met Liebherr importeur en serviceorganisatie Wynmalen & Hausmann werd overlegd toen over verdere uitbreiding van het machinepark werd nagedacht. Uit het brede programma van de Liebherr overslagmachines zijn talloze machinekeuzes mogelijk maar wat past het beste bij ons werk en onze locatie? Die vraag stond centraal bij het zoeken naar het best passende antwoord in de vorm van de Liebherr LH 60 material handler.

De combinatie van het gewenste bereik en capaciteit gaven uitsluitsel. De 10.200 draaiuren goede ervaring met een andere Liebherr LH 60 op hetzelfde terrein gaven de doorslag: Een Liebherr LH 60 moest het worden!

Persoonlijke puntjes op de i

Voor het in bedrijf stellen van de nieuwe machine en het reguliere preventieve onderhoud komen de servicemonteurs van Wynmalen & Hausmann ter plaatse. Samen met de medewerkers van Hoeben wordt deze machine in mum van tijd van een passende Liebherr GMM-80 XHD grijper voorzien en van enkele persoonlijke puntjes op de spreekwoordelijke i.

Zo wordt de tweede huiskamer van de machinist die af fabriek al in opvallend zwart is gespoten voorzien van zonwerend folie en een indrukwekkende installatie voor de muzikale arbeidsvitaminen. De gemonteerde claxon om andere machinisten te waarschuwen dat de LH 60 in aantocht is doet niet onder voor de scheepshoorn van de passerende schepen. Een prima combinatie voor aan de IJsselkade dus.

Gebruik en verbruik

De nieuwe machine is welkom en wordt meteen in gebruik genomen. Met een giek van 10500 mm en een steel van 9500 mm beweegt de 1,4 kubs Liebherr GMM-80 grijper zich snel op en neer tussen wal en schip. De enorme hoeveelheid geknipt schroot die binnen het indrukwekkende bereik ligt wordt snel hap voor hap kleiner en in 2,5 uur tijd is het laadvermogen van het schip (1000 Ton) bereikt.

De Liebherr LH 60 is voorzien van diverse eigen Liebherr componenten maar het hart wordt gevormd door de watergekoelde D944 Liebherr 4 cilinder dieselmotor met een inhoud van 8 liter. Deze krachtbron voldoet aan de emissienorm Stufe V door een combinatie van Liebherr selective Catalyst Reduction en een roetfilter. Het vermogen van 190 kW wordt al bereikt bij 1800 toeren per minuut en optimaal benut door toepassing van de extra ERC-cilinder. ERC staat voor Energy Recovery Cilinder: een met gas gevulde cilinder die net als bij de gasveren onder de kofferbak van een auto, de opgaande beweging enorm ondersteund. Een vinding van Liebherr die in de eigen cilinderfabriek wordt geproduceerd en onder alle Liebherr overslagmachines vanaf de LH 40 en groter wordt toegepast.

Indrukwekkend

Het verbruik van de machine is bij navraag bij de machinist tijdens diverse werkzaamheden op het terrein 17,5 liter per draaiuur. En indrukwekkende prestatie zeker als je ziet hoe veel werk en tonnen materiaal met deze machine worden verzet en overgeslagen.

Samen sterk is zeker van toepassing voor de combinatie van mens en machine. Om die reden is er ook veel aandacht gegeven aan de werkplek van de machinist die hierin, tijdens hetzelfde indrukwekkende aantal uren, zijn werk verzet. Het eerste uitgangspunt bij prettig en efficiënt werken is goed zicht. In de grote, hydraulisch verstelbare cabine heeft de machinist een ooghoogte van 7,1 meter.

Doordat de machine is uitgevoerd met joystick besturing is het zicht door de doorlopende pantserglas voorruit volledig vrij en optimaal. De 2000 lumen Led-verlichting op de cabine en giek in combinatie met de zij- en achter- camera bieden hem overal een goed overzicht van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat.

Optimaal werkcomfort

Om de machinist het optimale werkcomfort te bieden is de stille cabine voorzien van: Hoge resolutie touchscreen voor de machine bediening, Liebherr climate control, comfortradio met blue tooth en luchtgeveerde luxe stoel met meebewegende armleuningen. Hoog boven materiaal en scheepsruim bedient de machinist machine en uitrusting langs collega’s en kade. Waar de machine ook stopt op het immense terrein, overal biedt de automatische vooras vergrendeling hem meteen de gewenste stabiliteit. Veiligheid gaat voor alles! Met de joystickbesturing en de proportionele rotatie- en grijperfunctie lijkt het kinderspel maar praktijkmensen weten beter. Als iedere hap raak moet zijn komt er veel meer bij kijken.

Van een afstandje sta ik met gepaste trots naar de nieuwe aanwinst te kijken. De cabine torent als de brug van een schip boven het materiaal uit. In control! Dat is wat je wilt en dat is precies wat deze 70 Tons combinatie uitstraalt!

Advertentie