Jan Verhaegh BV Winterswijk: ‘Normaal in metaal!’

donderdag, 3 juni 2021

De Achterhoekse rockband Normaal is bekend om haar boerenrock. De band staat voor ‘samen’ en doen waar je van houdt (høken). Dit is ook zeker van toepassing op het Winterwijkse metaal recyclingbedrijf Jan Verhaegh BV. Een familiebedrijf waar inmiddels alweer de derde generatie werkzaam is. Schroot is in gesprek met de eigenaren Jan en Anton Verhaegh.

 

Zo’n vijftig jaar geleden startte de vader en moeder van Jan en Anton met het inzamelen van oud-ijzer. Ze woonden toen op het woonwagenkamp Dennenoord in Winterswijk. Met tien monden te voeden waren het pittige tijden. Waarschijnlijk hadden ze toen nooit verwacht dat hun zoons jaren later een prachtig bedrijf zouden weten op te bouwen.

 

In de jaren tachtig namen Jan en Anton Verhaegh het bedrijf van hen ouders over. In deze periode begon de technologie steeds grotere en snellere stappen te nemen. Het roer moest dus om. In 2019 kwam de bekroning op deze ingezette koersverandering. De Winterwijkse burgemeester Joris Bengevoord opende het nieuwe pand van Jan Verhaegh aan de Buys Ballotstraat 40.

 

Dennenoord

Het oude pand van Jan Verhaegh BV was gevestigd op Dennenoord, het woonwagenkamp waar vader en moeder ooit waren begonnen. In de jaren negentig had de gemeente besloten dat de woonwagens die toen op het kamp gevestigd waren weg moesten. De bewoners kregen grond ter beschikking voor hun bedrijven, die vooral actief waren in recycling, oud ijzer, auto’s en bussen. Voor de familie Verhaegh betekende dit dat ze hun activiteiten voort konden zetten op het terrein waar ze gevestigd waren.

 

‘Het terrein was door de langdurige vestiging van zware industrie vervuild geraakt en de gemeente wilde het terrein schoon laten maken. Het gebied moest worden teruggegeven aan de natuur’, blikken de ondernemers terug.

 

 

Verhoogde milieueisen

Al vanaf 2009 was Verhaegh in gesprek met de gemeente. Voornaamste twistpunten bleken de verhoogde milieueisen die zouden gaan gelden op een nieuw terrein en de financiële compensatie die de gemeente wilde bieden. ‘De verhoogde milieueisen op een nieuw terrein betekenden extra investeringen’, aldus Jan en Anton. ‘Die wilden wij natuurlijk gecompenseerd hebben.’

 

Beiden zijn blij dat het uiteindelijke lukte om tot een akkoord met de gemeente te komen. ‘Op het nieuwe terrein, zo’n 17.500 vierkante meter, is de capaciteit veel groter. Er is een ruime opstelruimte voor de aan- en afvoer voor vrachtwagens. Er staan twee bedrijfshallen van ieder veertien meter hoog. Om het terrein heen staat een vijfhonderd meter lange en zes meter hoge muur.’

 

Organisatie

Inmiddels zijn er zeventien werknemers in dienst bij Verhaegh. Onder de medewerkers vallen de drie dochters en zoon van Jan en Anton. Daarnaast zijn de schoonzoons van beiden ook betrokken bij het bedrijf en drie neven. Dit doet de naam familiebedrijf alle eer aan.

 

Het bedrijf heeft een grote groep klanten in de regio’s Overijssel, Gelderland en Nord-Rhein-Westfalen (deelstaat Bondsrepubliek Duitsland). Ieder week wordt er ruim een miljoen kilo staal van zakelijke en particuliere klanten verwerkt.

 

Werkwijze

Particuliere klanten die een partijtje ijzer over hebben, kunnen gewoon langsrijden of telefonisch een afspraak maken. Wanneer je als klant het terrein oprijdt, kun je je melden bij kantoor. Door een personeelslid wordt er bekeken wat er is meegebracht. Deze geeft aanwijzingen waar op het terrein de verschillende soorten oud-ijzer kunnen worden gelost.

Voordat er kan worden gelost, rijdt de klant met de auto naar de weegbrug. Hier wordt het gewicht geregistreerd, na het lossen gebeurt dit nog een keer, zodat kan worden vastgesteld hoeveel de klant heeft geleverd.

 

 

Tijdens het lossen is altijd wel een medewerker beschikbaar om te helpen. Hierdoor verloopt het hele proces snel en vakkundig. De medewerkers zullen na het lossen de metalen sorteren op formaat of voorbewerken zodat het metaal in hapklare blokken klaar kan worden gemaakt voor verdere handel. Als de klant het wil kan deze contant uitbetaald krijgen, overschrijving via de bank is ook mogelijk.

 

Lefort Koloss

De gebroeders Verhaegh kunnen in overleg met de klant gratis een container plaatsen. Middels een telefoontje kan een afspraak worden gemaakt. Hiervoor staan zeven vrachtwagens klaar om containers met het gewenste formaat te halen of te brengen. Totaal heeft het bedrijf zeven vrachtwagens staan, vier kranen, een kraan met knipschaar en een schrootschaar.

 

Het bedrijf investeert regelmatig in nieuwe machines. In 2020 is een nieuwe kraan en een nieuwe vrachtwagen aangeschaft. De nieuwe kraan is een Liebherr LH 40. ‘Deze is breed inzetbaar en wordt voor allerhande werkzaamheden gebruikt, zoals containers rechtop beladen met elektrische stroomkabels, de knipschaar vullen en alle voorkomende overslagwerkzaamheden waarbij een grote reikwijdte bepalend is.’

 

Eind 2021 komt er een nieuwe schrootschaar (Lefort koloss). ‘Een beest van een machine waarmee we in no-time grote hoeveelheden metaal tot kleine hanteerbare brokken kunnen snijden’, aldus Jan en Anton. Met een knipkracht van 1.000 ton en een zijdelingse compressiebak van acht meter is Jan Verhaegh BV klaar voor de toekomst. Bedrijfsmatig kan deze investering gerust een hoogtepunt worden genoemd.

 

Een interessante dienst die het bedrijf verleent is het ontmantelen van industriële apparaten en gebouwen. Hieronder vallen bijvoorbeeld oude fabrieken die gesloopt worden. Het metaal wordt verwijderd en afgevoerd door Verhaegh. ‘Medewerkers verwijderen met behulp van snijbranders materiaal en verwerken dit tot hanteerbare stukken. Eigenlijk is geen project ons te groot’, vertellen Jan en Anton.

 

 

Deurdonderen

 

Als je met de beide directeuren van Verhaegh BV in gesprek bent dan spat het enthousiasme en de passie voor schroot van hen af. De Achterhoekse mentaliteit heeft hen gevormd en is deel van het geheim achter het succes. Zoals de Achterhoekse band Normaal zingt is het vooral een kwestie van ‘deurdonderen’ (gewoon doorgaan) voor de Verhaegh’s. Hoewel het begin van de coronaperiode lastig was, mensen deden haast geen handel, is het bedrijf de coronatijd erg goed doorgekomen.

 

Het bedrijf heeft de naam betrouwbaar en vakkundig te zijn. Twee pijlers waarop de broers de bedrijfsvoering verder willen voortzetten. Uitbreiding op de Duitse en Nederlandse markt lonkt! Een uitdaging die het bedrijf graag aangaat!

Advertentie