Eerste editie Nationaal Recycling Congres

donderdag, 27 februari 2020

Op initiatief van de brancheorganisaties MRF (metaalrecycling) FNOI (oudpapier industrie) en VHT (herwinning textiel) vindt op woensdag 18 maart voor de eerste keer het Nationaal Recycling Congres plaats. Plaats van handeling is de Fokker Terminal in Den Haag.

Drie belangrijke factoren hebben tot dit gezamenlijke initiatief geleid. Op 18 maart is het Global Recycling Day, de dag waarop jaarlijks wereldwijd aandacht wordt besteed aan het belang van recycling in een duurzame samenleving.

In 2020 is het precies honderd jaar geleden dat voorlopers van de initiatief nemende organisaties zich in verenigingsverband organiseerden. En naast een rijke historie is de Nederlandse recyclingindustrie naar de toekomst gezien een onmisbare schakel in het streven naar ‘Nederland Circulair’. Met honderd jaar aan opgebouwde kennis en ervaring zullen de branches hun gezamenlijke visie presenteren op de Circulaire Economie. De recyclingbranche is de Circulaire Economie in de Praktijk.

Sprekers

Met wetenschapsjournaliste Anne Gimbrère als dagvoorzitter, minister Stientje van Veldhoven en o. FD columnist Mathijs Bouman als keynote spreker en innovatieve parallelsessies vanuit de praktijk belooft het Nationaal Recycling Congres een meer dan interessante middag op te leveren met tussendoor voldoende netwerkmomenten en een afsluitend buffet.

Anna Gimbrère is onlangs door De Volkskrant uitgeroepen tot Media Talent van 2019. In het programma De Wilde Ruimte (VPRO) bracht ze op enthousiaste wijze haar liefde voor de ruimtevaart in beeld. Ze is regelmatig te zien als wetenschapsjournalist bij Tijd voor MAX, DWDD en o.a. Experimensen. Ook is ze één van de vaste gezichten van BRIGHT. Anna’s enthousiasme is aanstekelijk en met haar sprankelende persoonlijkheid weet zij het publiek altijd te boeien.

Mathijs Bouman is econoom en journalist. Hij is vaste columnist van Het Financieele Dagblad en redacteur/econoom bij Nieuwsuur. De afgelopen jaren was hij regelmatig te zien bij nieuws- en actualiteitenprogramma’s. Hij geeft lezingen over de (Nederlandse) economie. Over de economische problemen, maar ook over wat er allemaal wel goed gaat. Hij vertelt graag over innovatie (robots!), de arbeidsmarkt en succesvolle Nederlandse bedrijven.

Programma

Het programma ziet er als volgt uit:

13.15 - 14.00 uur: Inloopbuffet, bezoek Recycling Rotonde en netwerken.
14.00 - 14.05 uur: Lancering gezamenlijk recycling platform. De samenwerkende recyclingorganisaties presenteren hun gezamenlijke visie.
14.05 - 14.30 uur: Opening door de dagvoorzitter Anna Gimbrère, gevolgd door interview met minister Stientje van Veldhoven, tevens staatssecretaris van I&W
14.30 - 15.00 uur: Honderd jaar georganiseerde Recycling Nederland Circulair in de Praktijk: hoe nu verder?  Panel met voorzitters oprichtende brancheorganisaties Gerard Nijssen (FNOI), Gabriël van Seumeren (MRF) en Hans Bon (VHT).
15.00 - 15.45 uur: Recycling Rotonde en netwerken
15.45 - 17.15 uur: Koplopers in Recycling met negen cases in drie thema's. Gedurende drie parallelrondes kunnen deelnemers kiezen uit een negental praktijkcases met voorbeelden van succesvolle recyclingprojecten
17.15 - 18.15 uur: De economische impact van Nederland Circulair. Mathijs Bouman spreekt over de economische aspecten van de circulaire economie en de toekomstige rol daarin van de Nederlandse recyclingindustrie.
18.15 - 19.45 uur: Afsluiting met borrel en walking dinner, bezoek Recycling Rotonde en netwerken.

Voor meer informatie: www.nationaalrecyclingcongres.nl.

Advertentie