Drie op een rij bij MRT

woensdag, 1 juli 2020

Iets dat collega-schrootbedrijven goed bevalt daar moeten we meer van weten! Dat moeten de medewerkers en directe van MRT (Metaal Recycling Twente) hebben gedacht toen de machines van dit metaal-recyclingbedrijf aan vervanging toe waren.

Op hun bedrijf in Enschede wordt al jaren gewerkt met overslag- en recyclingmachines bij het innemen, sorteren en verwerken van metaal in alle soorten en maten. In totaal wordt per jaar nu circa 95.000 ton metaal verwerkt en verhandeld.

Goed gesmeerde logistieke machine

Door de gunstige ligging aan het Twente kanaal wordt materiaal zowel via schip als via containers vervoerd. Voor het beladen van beiden logistieke stromen staat sinds de nieuwbouw en uitbreiding in 2014 op een terrein van 20.000 m2 met een laad- en loskade van 100 meter ter beschikking.

De logistieke bewegingen, het gewenste bereik en de terrein-indeling vormden het uitgangspunt bij het opstellen van een wensenlijst waar de nieuwe machines aan moeten voldoen.

De uitvoering van de machines is hier qua lengte van de uitrusting en de keuzes uit de talloze opties optimaal op afgestemd. Zo is voor het beladen van schepen het stuur vervangen door joystick besturing waardoor de machinist vanuit de hydraulisch verstelbare cabine een optimaal zicht hebben op de aangemeerde binnenvaartschepen. De proportionele bediening van de ergonomische joysticks ligt prettig en licht in de hand en laat zich goed doseren. Het exact plaatsen van het materiaal met de Liebherr poliepgrijpers verloopt daarmee feilloos en super efficiënt.

Lage kosten per ton

De grote stabiliteit van de machine maakt het mogelijk om een hoge overslag productie per uur te realiseren. De machine hoeft niet groter en de kosten per overgeslagen ton eindproduct passen goed in het totale kostenplaatje.

Om de totale machinekosten op het gewenste niveau te houden wordt samengewerkt met dealer W&H Pelle Service als lokale servicepartner. Letterlijk en figuurlijk op korte afstand en bereikbaar via korte en efficiënte communicatielijnen. Belangrijk want de nieuwe Liebherr LH40 is qua toegepaste technologie een vooruitstrevende machine waarbij specialistische onderhoudskennis een must is.

MRT heeft voor de bedrijfszekerheid daarom ook een preventief onderhoudscontact afgesloten voor alle drie de machines voor de eerste vijf jaren bij W&H - Pelle Service.

Ontwikkeling in sneltreinvaart

De ontwikkeling van machines en bijbehorende hulpmiddelen is de afgelopen jaren namelijk in sneltrein vaart gegaan. Aangescherpte emissienormen en geluidsnormen hebben de innovatie en toepassing van nieuwe technieken een enorme stimulans gegeven.

Om op de laatste technologische ontwikkelingen aan te sluiten is er gekozen voor 3 stuks Liebherr LH 40 met fase 5 motoren. Op de Bauma in München presenteerde Liebherr deze nieuwe fase V modellen waarin haar nieuwste motoren en emissiereductie-technologieën zijn verwerkt.

De bij MRT geleverde machines maken gebruik van een combinatie van technologieën: oxykatalysator, SCR - Adblue systeem en een roetfilter. Naast een optimaal laag brandstofverbruik door de Liebherr ERC cilinder komt MRT hiermee ook meteen tegemoet aan de laatste milieueisen en -doelstellingen.

 

 

 

Milieu en kwaliteit gaan hand in hand

Het milieu is een bij MRT een belangrijke spil bij al haar recycling-activiteiten en ook bij de sloop-activiteiten staat hergebruik en milieuvriendelijk werken centraal. Bij een ronde over het terrein blijkt dit overduidelijk.

Door klanten maar ook vanuit de eigen sloopactiviteiten, die als nevenactiviteit worden uitgevoerd, worden allerlei materialen aangeleverd. De diverse materiaalstromen worden nauwlettend gevolgd en waar nodig zijn passende aanvullende maatregelen getroffen.

Metalen en materialen zijn duidelijk en overzichtelijk gescheiden om enerzijds de gevraagde kwaliteiten te kunnen garanderen en anderzijds afwijkingen meteen te laten opvallen.

Het goede resultaat van continu streven naar een hoge en stabiele kwaliteit blijkt ook uit de diverse kwalificeringen waaraan MRT voldoet. Naast lid van MRF is certificering behaald van: BIR, VDM, EVO, Venedex alsook ISO 9001 en 14001.

Nieuwe ontwikkelingen

Als internationale metaal-verwerker en handelaar is MRT direct afhankelijk van ontwikkelingen in diverse landen. De corona situatie is vanwege haar mondiale karakter ook duidelijk van invloed op de bedrijfsvoering. De internationale handel verloopt lastiger en is steeds moeilijker voorspelbaar.

Toch heeft de directie, bestaande uit Martin Titsing en Zacharias Inze, alle vertrouwen in de toekomst: ‘Metaalafval blijft ook in de toekomst een belangrijke grondstof die ingezameld en verwerkt moet worden. Korte lijnen, snel schakelen en vakmanschap staan hierbij centraal, zowel binnen het bedrijf tussen collega’s als met klanten en toeleveranciers.’

De komende tijd zijn er meer onzekerheden, maar aan de andere kant blijven er ook nog veel dingen ongewijzigd. Het wordt soms bijna vergeten in deze tijd maar het blijft mensenwerk en werk tussen mensen. Eén ding is zeker: MRT is er klaar voor! Laat het materiaal maar komen!

Voor meer informatie zie: www.metaalrecyclingtwente.nl en www.wynmalenhausmann.nl.

Foto’s: Gert Te Lintelo

Advertentie