Drie maal Liebherr is scheepsrecht bij Hoeben Metalen

woensdag, 18 december 2013

Nederland wordt vaak het land van scheepsvaart , gezegdes en nuchterheid genoemd. Een bedrijf waar dit zeker van toepassing is, is Hoeben Metalen BV in Kampen. Dit bedrijf heeft onlangs drie nieuwe Liebherr machines besteld: een Liebherr A934-C HD Overslagmachine, uitgevoerd met een HD (Heavy Duty) onderwagen die zowel voor sorteerwerk als overslagwerk wordt ingezet,  de mobiele Liebherr LH 60 overslagmachine met een 1400 liter Liebherr GMM 80 poliepgrijper met half gesloten schalen en een elektrische overslagkraan de Liebherr ER934-EW.

Bij het familiebedrijf uit 1893 worden letterlijk in de breedste zin van het woord metalen gerecycled. Naast het schroot dat via vrachtwagens wordt aangevoerd, gesorteerd en geknipt wordt, komen er ook met grote regelmaat oversized metalen en complete machines binnen. Het  team van Hoeben heeft zich gespecialiseerd in het verwerken van al deze materialen en kenmerkt zich door grote flexibiliteit en brede inzetbaarheid.  Aan het machinepark waarmee gewerkt wordt, worden dus dezelfde eisen gesteld:  Breed inzetbaar op diverse plaatsen op de werf van 40.000 m2 en altijd beschikbaar als het er op aan komt.

De keuze voor Liebherr is gebaseerd op langdurige ervaring met deze machines bij diverse werkzaamheden op de werf en op slooplocaties. Om op de toekomst voorbereid te zijn werd onlangs besloten om te investeren in een drietal nieuwe Liebherr machines. Alle machines worden geleverd door de Wynmalen & Hausmann vestiging uit Heteren, die tevens het onderhoud aan deze machine verzorgt.

Eenmaal 
Als eerste werd een Liebherr A934-C HD Overslagmachine afgeleverd.  De Liebherr A934 C HD is een  41 tons overslagmachine uitgevoerd met een HD (Heavy Duty) onderwagen die zowel voor sorteerwerk als overslagwerk wordt ingezet op allerlei locaties op het terrein en daarbuiten. 

De verhouding van giek en steel maken het mogelijk om de machine in zijn geheel op een semi dieplader te vervoeren en tegelijkertijd materialen over een groot bereik over te slaan.  Door de brede vierpunts afstempeling en het grote motorvermogen heeft de machine een grote stabiliteit en een hoge productie per draaiuur.

Lage brandstofkosten
De machine is uitgevoerd met de nieuwste energie besparende technologie: de Liebherr Energy Recovery Cilinder. Een gasveer-cilinder waarmee de energie van de zwaartekracht bij neergaande beweging  van giek en grijper wordt opgeslagen en die bij opgaande beweging weer wordt 100% wordt gebruikt om de volgende vracht op te tillen.

De brandstofbesparing die hierdoor wordt gerealiseerd sluit goed aan bij de doelstelling van Hoeben Metalen bv om milieubewust en efficiënt te werken aan een hoge kwaliteit eindproduct. De aanzienlijke besparing op brandstofkosten door de ERC cilinder draagt direct bij aan lage verwerkingskosten per ton materiaal en dus aan een goede prijsstelling voor de klantenkring.

Tweemaal
Bij een bezoek aan het bedrijf valt het meteen op dat er procesmatig gedacht en gewerkt wordt. De logistieke afhandeling is goed doordacht waardoor materialen met zo min mogelijk handelingen volledig worden verwerkt en gesorteerd klaar worden gelegd voor verscheping. Ongeveer 99% van alle metalen worden namelijk via het water afgevoerd naar nationale en internationale afnemers.

Voor het beladen van deze schepen met een laadvermogen vanaf  1000 ton en een maximale diepgang van 4.5  meter is jarenlang gewerkt met een Liebherr R954-EW rups overslagmachine uit 1996. Na een respectabele 24.800 draaiuren werd uitgekeken naar een passende opvolger. Om deze machine op eenvoudige wijze over het terrein te kunnen verplaatsen werd ook hier voor een mobiele Liebherr overslagmachine gekozen: De Liebherr LH 60!

Efficiënte grijpgraag
Ook deze machine is uitgevoerd met nieuwste Liebherr motor waarmee de emissie die voldoet aan de laatste normen (fase 3B) en het brandstofverbruik worden geminimaliseerd. De ERC cilinder die ook op deze machine bij elke overslagbeweging energie bespaart bewijst in de praktijk dat milieubewustzijn en kostenbesparing hand in hand kunnen gaan.

Bij de machine wordt een 1400 liter Liebherr GMM 80 poliepgrijper gebruikt met half gesloten schalen. De cilinders en slangen daartussen zijn goed beschermd door aanvullende beplating waarmee zelf het scherpste materiaal uit het hart van de grijper wordt geweerd.

Stabiliteit voor hoge productie 
Bij het beladen van schepen aan de kade van Hoeben Metalen BV staat efficiënte belading centraal. De 75 ton zware Liebherr LH 60 staat vierkant afgestempeld als een huis waardoor de hoge zwenk- en gieksnelheid optimaal kunnen worden benut.

De steunpoten en bijbehorende, beschermde cilinders zijn dusdanig uitgevoerd dat de machine tussen het materiaal kan staan en beschadiging wordt voorkomen. Om machinist Fabian een optimaal zicht te geven op het werk is de machine uitgevoerd met een hydraulisch in hoogte verstelbare cabine die met een parallellogram naar voren wordt bewogen.Uitgevoerd met een breed, volledig gegalvaniseerd platform vormt de comfortabele cabine met optimaal zicht een prima uitvalsbasis om binnen de kortst mogelijke tijd schepen met precisie te beladen.

Naast het beladen van schepen met gesorteerde metalen komen er ook regelmatig allerlei schepen voor een volledig andere reden aan de kade. De activiteit RDM toont een hele andere kant van het bedrijf: de recycling van drijvend materieel. Een zeer speciale tak van sport die naadloos op de metaalrecycling aansluit. Aan haar eigen kade worden uit de vaart genomen schepen afgemeerd om aansluitend met een drijvende hijsbok in een aantal stappen op de kade te worden getild.

Ook bij deze werkzaamheden vormt de LH 60 een belangrijke rol als ‘anker-punt’ op de kade. Eenmaal op de kade komen diverse mensen en machines tegelijkertijd in actie en wordt het schip in enkele dagen van boeg tot achtersteven verwerkt in stukken die geschikt zijn voor de 1400 Ton schrootschaar.

Driemaal
Voor het continu invoeren van materiaal in deze schaar is een elektrische overslagkraan in bestelling: De Liebherr ER934-EW. Een elektrisch aangedreven machine die door Liebherr specifiek ontwikkeld is voor continu bedrijf toepassingen in de procesindustrie. Door ook bij deze machine een extra EW (Extra Wijd) onderwagen toe te passen wordt een enorme stabiliteit en dus productiviteit gerealiseerd.

De schaar die centraal staat opgesteld op het terrein wordt gevoed door deze rups-overslagmachine die vanaf een verhoging het verkleinde materiaal oppakt. De Liebherr grijper met een inhoud van 1100 liter dringt met zijn half gesloten schalen hiervoor diep in het opgestapelde materiaal.

De lengte van de uitrusting in combinatie met het feit dat de machine voorwaarts en achterwaarts over het bordes verplaatsbaar is, maken het mogelijk om materiaal tot op grote afstand van de schaar op te pakken zonder dat daarbij een tweede kraan benodigd is.

Bij de aanleg van het nieuwe terrein in 2009 zijn alle benodigde voorzieningen voor de opstelling van een elektrische kraan al  aangebracht. De enorme voordelen van de duidelijk lagere elektriciteitskosten bij de stijgende dieselprijzen kunnen hierdoor zonder aanvullende investeringen direct benut worden.

Door op deze plek in het bedrijfsproces te kiezen voor een elektrisch aangedreven machine wordt eveneens een belangrijke bijdrage geleverd aan de milieuvriendelijkheid van de bedrijfsvoering. Zowel emissie als geluid worden optimaal gereduceerd.  Kortom een investering die bijzonder goed aansluit op alle andere voorzieningen op het terrein die zijn toegespitst op het werken op en aan het water waarbij het milieu optimaal wordt beschermd. Drie Liebherr overslag machines die bij Hoeben Metalen BV helemaal tot hun recht komen. Drie maal is scheepsrecht!

 

 

 

 

 

 

Advertentie