Dertig bedrijven aan de slag met de startset EV demontage

vrijdag, 20 mei 2022

Een van de eerste startsets EV demontage werd onlangs overhandigd aan Henk van Olst van het gelijknamige autodemontagebedrijf in Nunspeet. In de eerste weken bestelden 30 bedrijven een startset voor veilige demontage van hybride en elektrische auto’s. ‘We doen dit voor de veiligheid van onze demonteurs’, zegt Van Olst tegen het online platform Green Light.

 

Bij het bedrijf, dat in Nunspeet is gevestigd, heeft men van dichtbij gezien wat er gebeurt als een lithium-ion batterij in de brand vliegt. Tegenover het bedrijf is de opslag van fietsbatterijen gevestigd. ‘In 2018 is hier in een kwartier tijd een brand ontstaan. Deze brand in een batterij heeft geleid tot een vuurzee die uiteindelijk meerdere dagen heeft gewoed, omdat deze niet te blussen was. Nu staat er een nieuw pand’, concludeert Van Olst droogjes.

 

Zijn bedrijf bestaat al sinds 1972. ‘Als er een auto met een batterij binnenkomt, wat overigens nog niet vaak het geval is, zijn we er extra voorzichtig mee. Hybride en elektrische auto’s met een lithium-ion aandrijfbatterij zijn echt wel iets anders dan de auto’s die we van oudsher demonteren. Onze demonteurs hebben de EV demontagetraining bij Innovam gevolgd. Ze weten dus waar ze op moeten letten voor de veilige demontage van een batterij. Tot voor kort hadden we echter niet de juiste gereedschappen in huis. Aan die situatie is met de komst van de startset EV demontage een eind gekomen. Het is goed dat de verschillende gereedschappen in een pakket voor EV demontage zijn verzameld. Het ziet er allemaal professioneel uit en het materiaal zit deugdelijk in elkaar.’

 

Waarborgen van de veiligheid

‘Waar het nu om gaat, is dat het gebruik van de gereedschappen en de persoonlijke beschermingsmiddelen routine wordt.’ Vooral voor het veiligheidsscherm is dat nog wel een punt van aandacht. ‘Als ik dit veiligheidsscherm opzet vragen ze aan mij of ik niet goed wijs ben’, zegt demonteur Erwin met een knipoog. Zoals bij alles wat nieuw is, geldt ook hier: het moet een gewoonte worden om te gebruiken. Op die manier is het mogelijk om bij demontagewerkzaamheden met een hoogvoltage batterij de eigen veiligheid en die van anderen te kunnen waarborgen.

 

Waaruit bestaat de startset EV demontage?

In de startset EV demontage zitten basis gereedschappen en persoonlijke beschermingsmiddelen die nodig zijn om een batterij veilig uit een elektrische of hybride auto te kunnen demonteren. De set is in overleg met Wurth, leverancier van kwaliteitsgereedschappen, samengesteld. De bij ARN aangesloten demontagebedrijven waarvan een medewerker de training veilig demonteren van EV-voertuigen bij Innovam heeft gevolgd, kunnen gebruik maken van het aanbod.

Training ‘Veilig demonteren van e-voertuigen’

 

ARN zet zich er samen met Innovam voor in om demonteurs te trainen elektrisch aangedreven auto’s veilig te demonteren. Daarbij neemt ARN een deel van de trainingskosten op zich. Voor meer informatie en aanmelden zie: https://www.innovam.nl/e-voertuigen/veilig-werken-volgens-nen9140/veilig-demonteren-van-e-voertuigen

 

Foto’s: ARN/ Green Light

Bron: ARN/ Green Light

 

Online platform Green Light

Green Light is het nieuwe communicatieplatform van ARN. Het platform is in Nederland en daarbuiten dé bron van nieuws over ontwikkelingen en innovaties in autorecycling. Green Light biedt dagelijks een podium aan alle betrokken stakeholders op het gebied van autorecycling en draagt daarmee bij aan kennisuitwisseling en samenwerking. Zie voor meer informatie: www.greenlight.nl.

Advertentie