Blokdijk: ‘We doen ons eigen ding!’

vrijdag, 17 september 2021

Een echt ‘schrootstel’ zijn ze, Serge en Laura Blokdijk. Dit is natuurlijk niet letterlijk bedoeld, maar samen beheren Serge en Laura de dagelijkse gang van zaken bij metaalhandel Blokdijk uit Hoorn. De kinderen zijn ook betrokken bij het bedrijf. Zo gezegd een ijzersterk familiebedrijf.

 

Grootvader Jan Blokdijk startte in 1946 in de handel, hij handelde in allerlei producten, zoals konijnenvelletjes, lompen en natuurlijk ook oud-ijzer. ‘Hij struinde heel Hoorn en omgeving af met zijn bakfiets’, blikt Serge terug. ‘Regelmatig trok hij voor een dag of drie, vier naar het eiland Texel.’

 

Veel familiebedrijven in het schroot zijn ontstaan in de periode na het einde van de tweede wereldoorlog. Er waren in die tijd honderdduizenden werklozen. De overheid voorzag enigszins in de behoefte aan werk door middel van de Dienst Uitvoering Werken (DUW). De werkzaamheden waren zwaar en het loon zeer laag. Voor veel mensen lokte de verdiensten in de handel en dit zal voor opa Jan vermoedelijk ook het geval zijn geweest.

 

Opa vestigde het bedrijf op het visserseiland in het centrum van Hoorn. Serge’s vader sloot zich na enige tijd aan bij opa en beide mannen wisten het bedrijf langzaam uit te breiden. Samen maakten ze de omslag naar een metaalhandel. ‘Opa was voorzichtig met investeren, terwijl vader dat eigenlijk zoveel mogelijk wilde doen. De mix zorgde er voor dat het bedrijf niet te snel groeide.’ In 1980 besloten de heren dat ze konden uitbreiden en ze verhuisden naar de Kernweg 28, Serge en zus Saskia werden ook al vroeg in het bedrijf betrokken en op dit moment is de vierde generatie al weer aan het werk bij metaalhandel Blokdijk.

 

Afspraak = Afspraak

Inmiddels is Blokdijk tot een florerend bedrijf uitgegroeid. Serge richt zich op de aansturing van de dagelijkse werkzaamheden en doet daarnaast de contacten met derden. Laura stuurt de inkoop en administratie aan. Saskia regelt de gang van zaken op het terrein. Een drie-eenheid die loopt als een geoliede machine.

 

Afspraak = afspraak. Dit past bij de directe West-Friese mentaliteit: ‘We zeggen waar het op staat, maar we komen het ook na!’ Wanneer zakelijke of particuliere klanten het terrein op rijden, gaan zij via de straling machine naar de weegbrug. Rechtsboven bij het kantoor kan de klant aflezen hoeveel de vracht weegt. Hierna rijdt de klant door naar de plek waar het materiaal mag worden gelost. Er is personeel aanwezig waar je terecht kunt met je vragen. Na het lossen kun je terug naar de weegbrug, de klant weet dan precies hoeveel er is gelost en wat er is verdiend. Dit is heel duidelijk voor de klant. Dat vinden wij belangrijk verduidelijkt Laura, het schept vertrouwen en daarom komt de klant weer terug.

 

Het bedrijf is gespecialiseerd in het transport van kleine apparatuur tot grote fabrieksmachines. Er zijn containers te huur in de grootte van 1m3 tot 40m3. Op de website van metaalhandel Blokdijk is te lezen over het transport en demontage van een grote silo, een project dat het bedrijf succesvol heeft weten af te handelen.

 

Prachtig werk

‘Werken in het schroot is prachtig’, zegt Serge. Met passie vertelt hij over een project dat ze onlangs hebben afgerond. Het ging hier om het afbreken van een parkeergarage. Een opdracht van VLZS (Van Leeuwen Zwanenburg Sloopwerken), waarmee Blokdijk een goede samenwerking heeft. Blokdijk was ingehuurd vanwege de krachtige Liebherr LH 30 met knipschaar. Van deze kraan is een mooi filmpje te zie via Youtube en op de website van Demarec. Met een motorvermogen van 140 kW en een inhoud van 7 liter werd al het ijzer dat los kwam van de parkeergarage verknipt tot schroot. ‘Een ander mooi voorbeeld van werken in het schroot is het schitterende kunstwerk van Patrick Visser dat in de vergaderzaal staat. Patrick Visser is een metaalkunstenaar die op prachtige wijze dieren maakt met schroot.’

 

Texel

Een dag in de week trekt Serge met een vrachtwagen naar Texel. Met Amsing Recycling van Texel is een samenwerking gestart om oud-ijzer te verzamelen op Texel. Zo zijn de roots van opa nog steeds zichtbaar binnen het bedrijf.

 

Het verwerkte schroot (knipijzer) gaat allemaal op transport naar EMR te Amsterdam. Voor het transport heeft metaalhandel Blokdijk een samenwerkingsverband met Henk Hendriks Transport uit Baak. Ook rijden de eigen vrachtwagens regelmatig een ritje naar Amsterdam. ‘Eigenlijk onderscheiden we ons van de concurrentie door gewoon ons eigen ding te doen’, aldus Serge en Laura. ‘Voor het werken in het schroot moet je passie hebben, maar dat betaald zich dan ook zeker uit.’

 

De rode eenhoorn

De West-Friese aanpakkersmentaliteit vloeit bij Serge en Laura door de aderen. Serge is een echte Hoorninees. Een Hoorninees is iemand die geboren en getogen is in Hoorn. Laura is niet geboren in Hoorn en ze is dus een Hoornaar. Iemand die van buiten komt en werkt en leeft in Hoorn. Laura voelt zich echter zo opgenomen in het Hoornse, dat Hoorn haar thuis is geworden.

 

Opa begon het bedrijf op het visserseiland. Een kunstmatig eiland dat in 1662 werd aangelegd. Het havenlicht was hier gevestigd en er was een veelheid aan bedrijven dat bijdroeg aan de ontwikkeling van de ‘Hoornse’ economie. Op het dak van metaalhandel Blokdijk staat de ‘Hoornse’ eenhoorn. Dit mythische dier is het symbool van Hoorn. Een rode eenhoorn met gouden hoorn, een open bek en vuurspuwende blik in de ogen is verwerkt in het wapen van Hoorn. Hoewel de eenhoorn in de mythologie staat voor kracht, ontembaarheid en zuiverheid, moest deze eenhoorn vooral uitstralen: ‘Hier heerst het stadsbestuur van Hoorn, met ons valt niet te spotten!’

 

Toekomst

Het echtpaar ziet de toekomst rooskleurig tegemoet. ‘Metaalhandel Blokdijk zal altijd haar eigen ding blijven doen! En met de hulp van de kinderen in de zaak moet het zeker goed komen.’

 

Advertentie