‘Bakken met werk’ voor Liebherr LH 26

maandag, 7 december 2020

Wieldraaijer Recycling is in de regio Stadskanaal al jaren een goede bekende op het gebied van schroot en metalen. Ooit begonnen in Drouwenermond werd de overstap gemaakt naar een groter terrein met meer mogelijkheden. Op de werf in Stadskanaal komen zowel zakelijke klanten als particulieren. Het resultaat is een bonte stroom van metalen in diverse kwaliteiten.

Om al deze materiaalstromen op een efficiënte manier te kunnen beoordelen en verwerken, wordt er secuur en volgens een vaste volgorde verwerkt. Na het wegen van de inkomende voertuigen en de keuring van het aangeleverde materiaal door Esmee Wieldraaijer wordt achter op het langwerpige terrein gekeerd en achterwaarts gestort. Hiervoor is een soort U vormig ontvangst-vak gemaakt.

U-vak als ‘unloading dock‘

Klanten storten het materiaal zelf of worden door machinist Bert gelost met de mobiele kraan. Deze machine heeft een groot bereik zodat hij de grotere delen direct naar het passende vak of de bijbehorende bak kan verplaatsen. Rondom deze werkplek van Bert staat een indrukkwekkende hoeveelheid containers en bakken. Het is meteen duidelijk: Hier heeft hij de regie en wordt nauwkeurig gewerkt!

 Kleinere delen worden van dichtbij beoordeeld en met de hand gesorteerd. De bakken voor de diverse non ferro kwaliteiten staan hiervoor direct om het U-vormige stortvak heen opgesteld. ‘Als je tussen het materiaal staat dan werkt dat het snelste en alles dat gedemonteerd moet worden kan ook meteen apart worden gehouden.’ De grijze 1 kubs bakken vormen daarbij de eerste stap in de logistieke keten. Zodra vol worden ze naar demontagehal gebracht of geleegd in één van de talloze containers.

Het lang gerekte terrein staat er vol mee en heeft eigenlijk de ideale vorm hiervoor. Zowel links als rechts staan alle kwaliteiten naast elkaar opgesteld, afgewisseld met los gestort materiaal zoals RVS, aluminium en raffineer.

De mobiele Liebherr LH 26 bestrijkt het gehele terrein en van voor tot achter. Alles blijft het schoon en overzichtelijk. De machine is eigenlijk een soort centrale verdediger en spelverdeler in één. De machine vormt letterlijk de spil in het wiel en is onmisbaar bij al het dagelijkse werk.

Scheiden en sorteren

Om aan haar afnemers de verschillende materialen te kunnen leveren als nieuwe grondstoffen van hoge en continue kwaliteit wordt bij Wieldraaijer de lat letterlijk hoog gelegd. Bij alle aangeleverde materialen wordt een afweging gemaakt over de meest rendabele manier van verwerken. Materialen die meer tijd vergen worden apart gezet voor demontage op die momenten dat aanvoer wat rustiger is. Letterlijk bakken met werk staan in de wachtrij.

 Zowel machinist Bert als Bart Wieldraaijer zijn enorm handig met de poliepgrijper aan de Liebherr LH 26. Delen met isolatie of kabel worden gepeld, geprakt of gekraakt totdat ze alle materialen hebben prijsgegeven. ‘Met de 26 tons Liebherr en bijbehorende Liebherr 5 schalen grijper pakken we zelfs onderdelen met de grootte van een theekopje er met alle gemak tussen uit.’ Alle overblijvende reststoffen worden verzameld en afgevoerd naar overbuurman Renewi op loopafstand.

Mond tot mond-reclame

Ook daar waren goede ervaringen opgebouwd met de Liebherr overslagmachines en de onlosmakelijk daaraan verbonden service van Wynmalen & Hausmann NV. Vanuit de zes regionale W&H vestigingen in Nederland worden alle machines van deze landelijke actieve speler geleverd en onderhouden. Toen er bij Wieldraaijer een nieuwe mobiele machine gekozen moest worden vormde de service en de organisatie achter het merk een belangrijke basis voor de keuze.

De machine leveren is één ding maar samen met de leverancier gedurende tien jaar (of meer) het onderhoud efficiënt uitvoeren zodat deze in topconditie vorm blijft is iets anders. Het blijft per slot van rekening toch mensenwerk.

Nieuwe materiaalstromen

Nu recycling in Nederland meer aandacht krijgt en een aantal stromen zoals autowrakken en koelkasten verder gereguleerd zijn, verandert het aanbod en de werkwijze voor regionale bedrijven. ‘De rol van metaal recyclingbedrijven verandert en het is maar net hoe je ermee omgaat.’ Als klanten je weten te vinden en tevreden zijn komen ze terug en met steeds meer. De kunst is erop ingericht te zijn en de bijbehorende verwerkingsmethoden en afzetkanalen voorbereid te hebben.

Daarnaast bestaan er ook kansen de andere kant op. Bij Wieldraaijer wordt naast de inkoop van materialen ook materiaal verkocht voor hergebruik. Hiervoor is een apart deel van het terrein ingericht. Restmaterialen van de en klant vormen weer de nieuwe materialen voor de andere klant. Vraag en aanbod komen bij elkaar in Stadskanaal! Eén ding is zeker: Wat er ook gebeurt en verandert in de toekomst Wieldraaijer is flexibel en er klaar voor!

Meer informatie zie: www.w-recycling.nl en www.wynmalenhausmann.nl.

Advertentie